Pojam video nadzora

U doba informatike i tehnologije video nadzor je postao sastavni deo života. Kamere viđamo svuda oko nas.

U prometnijim ulicama se prati saobraćaj, u firmama se prate radnici i šta se događa na poslu, u magacinima se obezbeđuje roba, u kući ili stanu privatna imovina.

Sistem video nadzor je tehnička zaštita ljudi i imovine koji beleži sve što nam „sutra“ može biti od velikog značaja ukoliko se nešto dogodi. Namena i primena sistema su zaštita od krađe, kontrola zaposlenih, bezbednosni razlozi...

Od čega se sastoji jedan sistem video nadzora

Ceo sistem sastoji se od kamera, opreme za skladištenje i prikazivanje video materijala i kablova pomoću kojih su sve komponente povezane. Ovo je najprostije objašnjenje od čega se sastoji jedan sistem video nadzora.

U praksi postoji mnogo varijacija na temu jer sistem može biti u sprezi sa alarmnim sistemom ili posedovati mikrofone za snimanje zvuka.

Takođe kamere sa snimačem mogu biti povezane bežičnim putem i u tom slučaju nam nisu potrebni kablovi za prenos podataka.


Kada je izbor odgovarajuće opreme za video nadzor u pitanju tu treba biti dobro informisan i znati koje su tačno potrebe.

I kada se na kraju odlučite za određeni video nadzor i sve njegove komponente najbolje je da još jednom prođete sve detalje i ako niste sigurni konsultujete se sa nama u vezi ugradnje sistema.

Kamere za video nadzor ili nadzorne kamere

Kamere se dele prema raznim kriterijumima: Koja je rezolucija videa koji kamera može da snimi, da li se poseduje noćni režim rada (snimanje u mraku), koji ugao obuhvata, da li je vodootporna ili otporna na udarce, od kog je materijala sastavljena.

Sve su to karakteristike koje treba uzeti u obzir i naravno odrediti one koje su bitne prema sopstvenim potrebama.

DVR i NVR digitalni video rekorderi

Kada birate odgovarajući snimač video materijala – DVR ili NVR uređaj morate voditi računa o nekoliko stvari. Prva je broj ulaza za kamere, odnosno maksimalni broj kamera koje se mogu priključiti na snimač. Uvek treba razmisliti još jednom o budućem proširenju kapaciteta.

Sledeća stvar je memorija, odnosno HDD (hard disk) snimača jer od toga zavisi koliko video materijala može da se snimi i čuva unazad.

Takođe treba obratiti pažnju na maksimalnu brzinu čitanja/pisanja podataka, kao i dodatne mogućnosti kao što su PoE napajanje, alarmni izlazi i izlazi za reprodukovanje snimljenog video materijala.

Napomena: Cene su informativnog karaktera. Molimo Vas da nas kontaktirate putem e-mail-a ili telefonom ukoliko želite da se bolje informišete o samom proizvodu i uslovima plaćanja.

Protivprovalni sistemi - alarmi

Osnovna funkcija ugradnje protivprovalnih sistema - alarma je zaštita imovine. Ona se obezbeđuje pravilnom procenom bezbednosne situacije na samom objektu i analizom svih mogućih načina ugrožavanja objekta i imovine.

Na osnovu toga se donose odgovarajući zaključci - koje mere, postupke i tehniku treba upotrebiti radi ostvarivanja maksimalne zaštite imovine. Posle detaljne procene, ugradnja alarma je završna faza.

Visoka pouzdanost sistema obezbeđuje se kvalitetnim izborom opreme, pravilnim rasporedom elemenata alarmnog sistema i, što je veoma bitno, kvalitetnom ugradnjom sistema.

Napomena: Cene su informativnog karaktera. Molimo Vas da nas kontaktirate putem e-mail-a ili telefonom ukoliko želite da se bolje informišete o samom proizvodu i uslovima plaćanja.